Domain nevek és webtárhelyek

14 április 2016 / By Mavrák Richárd

Mi is az a Domain név és hogy válasszunk webtárhelyet?

 

A megbízóimat és a barátaimat is gyakran érdekli , hogy hogyan lesz neki egy saját domain neve, vagy hova kell feltölteni a kész weboldalát, hogy az látható legyen az Interneten!? Pár mondatban, magyarázattal leírom a legfontosabb tudnivalókat.

 

Mi is az a domain név?

Találkozhatsz vele még: tartománynév
Ha szeretnél egy weboldalt, akkor annak kell egy webcímének is lennie. Olyan internetes címnek képzeld el, mint ahogy a lakásodnak is van utca neve és házszáma. A domain a te weboldalat utca és házszáma.

Te is sok címet szoktál keresni az Interneten, pl. www.google.hu, ez a magyar Google domain neve, vagy az www.apple.hu a magyar Apple domain neve. Mindegy, hogy írsz www. –t vagy csak simán a google.hu-t írod be a címsorba, be fogja tölteni az oldalt. De akár sorolhatnám….www.imagazin.hu, index.hu, origo.hu,

Láthatod a címsorban (ahova beírod a domaint), hogy magától elé tesz egy http:// leírást. Ezzel most nem kell foglalkoznod, de ez a Hypertext Transfer Protocol. Ha szeretnél több infót róla, akkor katt ide.

Most már tudod, hogy ha szeretnél egy weboldalt, akkor neked is rendelkezned kell egy ilyen bomain címmel, pl. legyen azencegem.hu (ékezetek nem lehetnek). Ha több szóból áll a céged neve, akkor így is megadhatod. Pl. az-en-cegem.hu.
A domain nevet több szolgáltatótól is megveheted, de le kell tesztelned, hogy létezik-e már. Egy jó példa, hogy a google.hu domain nevet már nem veheted meg, mert az már a Google cég tulajdona, de pl. a mavrak.hu domain nevet sem veheted meg, mert az meg az Én tulajdonom. Bármennyi domain nevet megvehetsz, nincs korlátozva.
Nézd meg, hogy az a domain név amit szeretnél, szabad-e az interneten!

Ellenőrzés

Ha megtaláltad a számodra legjobb domain nevet és szabad is (mi is a jó domain név? Itt olvashatsz róla), akkor még kell neked egy webtárhely is.

Mi az a webtárhely ?

A webtárhely szolgáltatás (angolul shared web hosting service) egy olyan internetes szolgáltatás, ahol egy kiszolgáló szerver (webszerver) erőforrásait több felhasználó között osztják el. Minden felhasználó egy, a rendszer által dedikált tárhelyet foglal el, aminek nyilvános tartalma egyedi domain néven érhető el. Kisebb forgalmú weboldalt költséghatékonyan lehet bérelt webtárhelyen üzemeltetni.
Lefordítva: Az a „mappa” az interneten, ahova felteszed a kész weboldalad és a domain neved ide mutat majd. Tehát ha beírod a címsorba a www.en-cegem.hu domaint, akkor ezt a szolgáltató a te tárhely ’mappádra’ irányítja, így megjelenik a weboldalad.
Ha beírod a címsorba, hogy mavrak.hu/blog akkor kidobja az én blog oldalam.
A mavrak.hu és http://mavrak.hu/blog nem két domain, hanem a mavrak.hu belüli oldalak jelennek meg a ‘/’ jel után. Ezt már a weboldalad designere szerkeszti meg.
A fő domain nevek .hu, .com, .eu, .org részig tartanak.

Összefoglalva:

Ahhoz, hogy legyen saját weboldalad, venned kell egy domain-t és egy webhárhelyet is. A legtöbb szolgáltató ezt egyben kínálja és praktikus is egy szolgáltatótól megvenni.
A tárlyehek több mérettel és szolgáltatásokkal kaphatóak, de ogy melyiket kell megvenned az attól függ, hogy mekkora és milyen oldalt vagy szolgáltatást szeretnél igénybe venni. Ha nem értesz hozzá, egyeztess a webdesignereddel vagy rendszergazdáddal és megmondja, hogy pontosan mik a min. paraméterek amikre szükséged lesz.

Röviden ennyi, remélem mindenkinek tudtam segíteni, hogy megértse hol indul el egy weboldal.

About The Author

Mavrák Richárd