Mikor vállalj el egy megbízást?

16 szeptember 2016 / By Mavrák Richárd
Webdesigner tervek

Amikor egy megkeresést kapok emailen vagy telefonon, akkor több dolgot is meg kell vizsgálnom, hogy el tudjam dönteni, hogy elvállalom-e a megbízást.
Egy tévhitet már most szeretnék eloszlatni, miszerint egy webdesigner minden munkát elvállal, amivel meg akarják bízni, bármilyen honlapot is akarjon az ügyfél.

Ez nem igaz!

Én magam is utasítottam már vissza megbízást!

Több olyan megrendelés is van, ami meghaladhatja a tudásunkat, nincs szakemberünk a részletek kialakításához (pl: JS. ha nem teljesen értünk hozzá), nem rendelkezünk szabadidővel és esetlegesen túlvállalhatjuk magunkat.

Fontos, hogy egy megbízó elégedett legyen és azt a minőséget, profi munkát kapja, amit elvár és amit meg is érdemel. Csak azért, hogy ne kelljen visszautasítani egy megrendelést, nem kell mindent elvállalni. Velem is több alkalommal megesett, hogy olyan sok megrendelésem érkezett, vagy nem volt meg a megfelelő tudásom hozzá, hogy átirányítottam olyan cégekhez, akikben magam is megbíznék.

Nem attól vagy profi webdesigner, hogy gyártod folyamatosan a weboldalakat, hanem attól, hogy minőségi munkát végzel. Minden megrendelés amit elvállalsz, egyben egy új tanulási alkalom is, tehát alaposan válaszd ki, hogy milyen projekteket fogadsz el.

time management

Nagyon fontos, hogy ne vállald túl magad, mert abból kapkodás és csúnya munka lesz, feltéve, ha a megbízó türelmes marad és kivárja, amíg elkészíted a honlapot. Sajnos én is megtapasztaltam, hogy milyen is az, ha túlvállalom a megrendeléseket. Most már sokkal jobban beosztom az időmet mert figyelek rá, hogy mennyi időt tudok fordítani egy adott weboldalra, így sokkal jobban tudok összpontosítani egy adott honlap elkészítésére.

Képességek

Nem baj, ha nem tudsz egyből egy komplett Word Press webshop-ot összeállítani, vagy egy bonyolult HTML weboldalt megírni. Majd megtanulod, csak légy türelmes. Olyan munkákat vállalj el, amiről tudod, hogy meg tudod csinálni és minőségi munkát fogsz kiadni a kezedből. Minden projekt esetén akaratlanul is tanulsz meg új dolgokat, amik megmaradnak és fejlesztheted később őket. Idővel észre fogod venni, hogy folyamatosan egyre jobb, szebb és minőségibb weboldalakat tudsz majd elkészíteni. Egyre jobb és jobb megrendeléseket tudsz majd elvállalni, olyanokat is, amit régebben lehet, hogy visszautasítottál volna.

Az sem baj, hogy nem vagy a legjobb grafikus a világon, de legyen grafikus segítséged, legyen webfejlesztő segítséged ha kell. Sok webprogramozó szívesen gyártja a kódokat weboldalakhoz, ne legyél lusta felkeresni őket és együtt dolgozni velük. Nem kell mindenhez neked értened. Idővel úgy is sok mindent megtanulsz majd, csak légy nyitott és érdeklődő a szakmák iránt.

Ha már az első beszélgetésnél rájössz, hogy egy adot oldal elkészítése ’nagy falat’ lenne részedre, akkor inkább ne vállald el a megbízást!

Színvonal

Magam sem vagyok minden munkámra büszke, amiket akkor készítettem el, amikor elkezdtem ezt a szakmát, de később visszatértem és kijavítottam, átalakítottam olyanra a honlapokat, amit büszkén képviselek.

Sok megrendelő minimális költségekkel szeretne weboldalt, de persze az elképzelései, igényei mindent túlszárnyalnak. Ha hagysz időt arra, hogy átgondolt miként tudod a legjobb weboldalt elkészíteni a megrendelő részére, akkor észreveszed majd, hogy egyre jobb minőségben fogsz tudni dolgozni.

A Megbízó

Minden új megrendelés esetén, amikor leülsz megbeszélni az elképzeléseket, tisztáznod kell két dolgot a megrendelővel.

  • Te vagy a webdesigner, ez a te szakmád. Bíznia kell benned!
  • A honlap amit elkészítesz a látogatóknak készül, nem a megrendelőnek.

Mindig figyelj arra, hogy tudd mit vállalsz el, mikorra kell teljesítened, mennyi időd lesz rá és mennyire bonyolult oldalt fogsz elkészíteni.

Ha mindennel tisztában vagy és úgy gondolod, hogy kell neked a megbízás, akkor indulhat a munka!

About The Author

Mavrák Richárd