2016-os honlapkészítés trendek

20 január 2016 / By Mavrák Richárd
Webdesigner munkálatok

Tervezni, célokat kitűzni és megvalósítani. Így is össze tudnám foglalni, hogy mit várok a 2016-os évtől, de egy kicsit körbenéztem a nagyvilágban, már mint a webdesigner nagyvilágban.

 

Megmondom őszintén, hogy sosem szerettem az ilyen fogadalmakat, mert senki sem tudhatja, hogy mi fog történni vele akár egy hónapon belül, pláne nem egy egész évben.
Az biztos, hogy mindig történik valami, így a legtöbb amit tehetünk, hogy alkalmazkodunk az élethez! A napi bölcsesség is meg volt!

Természetesen igyekszem folyamatosan követni az új trendeket, megoldásokat, alkalmazásokat és van pár webdesigner téma, amiben már most látom, hogy nagyon érdekes és változatos lesz a 2016-os évünk!

Az első és szembetűnő változás számomra az elmúlt hónapokban, hogy egyre több weboldal elkészítésénél előtérbe helyezték a teljes képernyős, header képek megjelenítését. A weboldal megjelenésénél egy szép és letisztult kép használata “üdvözlésre”, megadhatja az oldal témáját, színvilágát és letisztultságát. Nem azt mondom, hogy eddig nem voltak teljes felbontású képek az oldalakon, de feltűnően kezdenek háttérbe szorulni a csillogó menük, a cég vagy a weboldal kiemelése, illetve már nem fontos design elem, hogy ‘izgő-mozgó’ elem fogadjon minket, amikor megnyitjuk a weboldalt.

Talán az utóbbi betudható annak is, hogy a flash támogatás igen csak visszaesett a böngészők részéről és már nem igazán használjuk egy oldal elkészítésénél, ami értehtő is.
Részemről nagyon örülök a szebbnél szebb képek megjelenésének – albumokon kívül is – és számomra nagyon hozzájárul egy oldal letisztult megjelenéséhez egy szép, jól elkészített kép. Ha többet szeretnél megtudi a képek felhasználásáról egy weboldalon, akkor ebben a bejegyzésemben olvashatsz róla.

Nem csak a letisztultság és minimál stílus az ami jellemzi az új trendet, hanem a színek bámulatos világa is. Sokkal bátrabban használják a webdesignerek az élénk színeket és nemcsak egy elem, szöveg figyelemfelkeltésére, hanem az összkép és design elemenként is bátran használják. Természetesen eddig sem csak fekete fehér oldalakkal találkoztam, de a nagyfelbontású képek megjelenésével, alapból több színt viszünk bele a weboldalba és bátran merjük használni az oldal többi eleménél is.

Az nem kérdés, hogy a több platformos, reszponzív (ha nem tudom mit jelent, ebben a bejegyzésemben olvashatsz róla) megjelenés alap lett egy weboldal elkészítésénél, de érezhető, hogy már nemcsak a méretezés az amivel mobilra optimalizálják a weboldalakat, hanem teljesen új megjelenést készítenek olyan elemekből, amiket kimondottan weboldalakra késztettek. Nem lepődnék meg, ha 2016-ban a mobilos nézetek már nem a megszokott HTML, JQ, PHP, Java és CSS elemekből állnának, hanem egy komplett megoldást, alkalmazást (kicsit olyannak mondanám, mint ha a mobilos megjelenés egy db flash lenne), ami csak a mobilos megjelenéseknél lenne látható. Talán az Accelerated Mobile Pages (AMP) megoldások érdekes jövőt hoznak majd. (A Google AMP szabvány célja az, hogy a felhasználóknak mobilon sokkal jobb élményt nyújtson a weboldalak gyorsabb betöltése révén). Az biztos, hogy ebben az évben a mobilos nézetek, mobilos optimalizálás és SEO teljesen új megoldásokat fog kínálni és meg merem kockáztatni, hogy külön is válik a desktop megjelenéstől.

Néha csak kapkodom a fejem a sok JQ és Java, PHP megoldások között, mert olyan rohamosan fejlődik a kódok készítésének lehetőségei, megoldásai, hogy manapság bármilyen megjelenést, mozgást, design elemet megoldhatunk egy rövid kód megírásával. Én szívesen ‘csemegézek’ az Interneten a jobbnál, jobb megoldások között és várom az újabb ötleteket amik engem is inspirálnak. Az viszont tény, hogy sok webfejlesztő néha túlzásba viszi a megoldását, még ha nagyon trendi megjelenést is ad az általa elkészített elem, de közben nem figyel rá, hogy performanciában viszont eléggé megterhelő az oldalaknak és a böngészőknek ezeket a design elemeket a megjelenítése.

Ami meg engem illet, az első 2016-os célom az, hogy egy kicsit jobban beleássam magam a CMS megoldásokba, mert több meglévő weboldal felújításánál is ragaszkodtak a megrendelőim a Joomla vagy a WordPress megoldáshoz. Nem célom, hogy hosszú távon CMS weboldalak készítsek, de szeretném megtanulni a haladó felhasználásukat. Természetesen azért maradok az egyedi weboldal tervezésnél! Február 08.-án el is kezdek egy tanfolyamot, ahol a hozzáértők segítenek jobb WP oldalakat készíteni és egy kicsit átlátni a WordPress oldalak jobb működtetését is.

Remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek és kódokban gazdag 2016-os évet mindenkinek!

About The Author

Mavrák Richárd