5 hasznos WordPress plugin

25 október 2016 / By Mavrák Richárd

A WordPress a világ egyik, hanem a legtöbbet használt CMS-e, azaz tartalomkezelő megoldása. Ennek köszönhetően széleskörű ökoszisztéma is épült ki köré, rengeteg plugin és kiegészítő található, amivel megkönnyíthetjük a munkánkat. De ennek köszönhetően sok olyan is található, amelyek nem tökéletesek, hibás kódot generálnak, vagy egyszerűen csak nem működnek egy újabb verziójú WordPress-el.

Nem beszélve arról, hogyha telerakjuk ilyen pluginekkel az oldalunkat, akkor az rontani fogja a kód minőségét, lassítja az oldal betöltését, de még akár az oldal optimalizáltságára is káros lehet. Ahhoz hogy ezt elkerüljük, érdemes körültekintően megválasztani, hogy melyik kiegszítőt tesszük fel és miért.

Ebben az posztban 5 olyan plugint javaslok, amelyeket mindenképp érdemes feltenni, mert jó minőségű kódot generálnak és a használatuk hasznos az oldalunk szempontjából.

Yoast SEO

wordpress-seo-pluginHa a legjobb keresőoptimalizálás kiegészítőt szeretnénk megtalálni a saját weboldalunkhoz, akkor a lista elején biztos, hogy a Yoast SEO plugin kerül. Bár vannak más eszközök is, amikkel hatékonyan lehet dolgozni, de a vezető szerepet egyértelműen ez a plugin birtokolja.

Ha szeretnénk az oldalunk kereősoptimalizálási alapjait rendbe tenni, akkor érdemes a Yoast-ot felrakni, már az ingyenes verzióban is. A technikai és tartalmi, azaz on-page SEO-ban elengedhetetlen eszköz. A segítéségével automatikusan tudunk oldaltérképet (sitemap-et) generálni, és minden lépésben segít, hogy az oldalunk tartalmát hogyan tudjuk egy adott kulcsszóra optimalizálni. Ráadásul hónapra hónapra fejlesztik, így folyamatosan a legjobb és legfrissebb SEO elemeket is tartalmazza.

A plugint itt lehet letölteni: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

WP Rocket

wp-rocket-plugin

A WP Rocket az egyik, hanem a legjobb Cache plugin. A caching lényege és célja, hogy elősegíti bizonyos weboldal elemek gyorsabb betöltését. Ennek köszönhetően, amikor valaki az oldalunkra téved, akkor nem kell minden elemet, kódot betölteni. Ezzel javul az oldalbetöltési sebesség, és javul a felhasználói élmény is.

Egy pár évvel ezelőtt a W3 Total Cache volt a legjobb és leghatékonyabb cache plugin, azonban kezdőknek ezt ma már egyáltalán nem javaslom. A használata annyira bonyolult és komplikált lett, hogy napokat el lehet tölteni azzal, hogy beállítsd. Ha pedig valamit nem helyesen állítasz be, akkor még az is előfordulhat, hogy le is lassítod az oldalad, pedig pont az ellenkezőjét akartad elérni. Ezzel szemben a WP Rocket használata gyors és könnyű.

Már néhány alap opció beállításával lényegesen felgyorsul a WordPress oldalad betöltése, és komolyabb technikai tudás nélkül is nagy magabiztonsággal lehet használni.

A plugint itt tudod letölteni: http://wp-rocket.me/

Related Posts for WordPress

related-posts-for-wordpress

Ha felmész a hivatalos WordPress pluginok közé, akkor nagyon sok olyat találsz közöttük, amelyek segítségévael kapcsolódó posztokat tudsz ajálni egy-egy cikkhez. A fő gond a legtöbb ilyen megoldással az, hogy bonyolultak és lassúak. De nem a Related Posts for WordPress. Nem mellesleg jó hatással van a keresőoptimalizálásra is, mert SEO barát, ugyanis úgy tud posztokat összekapcsolni, hogy azok között nem is feltétlen jeleztük a kapcsolatot mondjuk ugyanazzal a címkével vagy kategóriával. Ennek köszönhetően nagyon jó belső linkeléseket és linkhierarchiát lehet kialakítani, ami belső linképítés miatt kifejezetten előnyös.

Itt tudod letölteni: https://www.wpsitecare.com/loves/related-posts/

CoSchedule

coschedule-best-wordpress-editorial-plugin

A CoSchedule nem másra jó, minthogy ún editorial calendart tudsz vele készíteni, vagyis egyfajta szerkeszőti naptárként funkcionál. A használata főleg azoknál az oldalaknál jó, ahol egyszerre több szerző is dolgozik, és viszonylag sok tartalmat állítanak elő. A CoSchedule pedig segít a tervezésben, az időzítésben, de még a közösségi média promócióban is.

Mivel a CoSchedule ráadásul nem csak “egy plugin”, hanem egy SaaS termék, vagy szoftver alapon működő szolgáltatás, így még a plugin fejlesztőknél is gyorsabban és hatékonyabban tudnak alkalmazkodni a piaci igényekhez.

Ha arra van szükséged, hogy egyszerre több szerkesztő és cikkíró munkáját összehangold egy WordPress oldal esetében, akkor ez az eszköz biztosan az egyik legjobb megoldás lesz.

Letöltés: https://www.wpsitecare.com/loves/coschedule/

Akismet

akismet

Az Akismet célja, hogy megkíméljen téged a SPAM-től. És ebben az egyik, hanem a legjobb a piacon. Akár régi vagy új a blogod, mindig meg fognak találni spammerek és spam botok, akikkel szemben érdemes védekezni. Az Akismetet úgy érdemes elképzelni, mint a hirdetéseknél a hirdetésblokkolót. Csak az Akismet a kamu és egyértelmű spam kommenteket segít neked kiszűrni.

Léteznek más spam pluginek is, amelyek kevésbé népszerűek, mint az Akismet. A fő gond az velük, hogy amint elkezdenek egy picit is több oldalra felkerülni, a spammerek rájönnek az algoritmusra, hogy mi alapján szűrik a spam-et és új technikákkal esnek majd neki. Ezeken a kisebb és kevésbé ismert pluginokon pedig jellemzően 1-1 lelkes fejlesztő dolgozik, akinek nincs ideje és erőforrása, hogy folyamatosan fejlessze a plugint. Ezzel szemben az Akismet mindig próbál a csúcson maradni, és lehet hogy időnként van 1-1 jobb anti-spam plugin nála, de hosszú távon ez tűnik eddig a legmegbízhatóbbnak.

Plugin letöltése: https://akismet.com/

Forrás: Papp Gábor

About The Author

Mavrák Richárd