Amit a WordPress tanfolyamon nem tanítanak

24 március 2017 / By Mavrák Richárd

Az előző hónapokban sok WordPress (WP) oldallal dolgoztam és nagyon sok apróságot és praktikát tanultam ezekből a munkáimból.
Megjegyzem ezek közül sokat nem tanítottak meg a képzésen, de ahogy mondani szokás „jó pap holtig tanul”. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb dolgot, megoldást akkor tanulom meg, ha csinálom folyamatosan az oldalakat, próbálkozom és folyamatosan új kihívásokat állítok magam elé, amiket meg is oldok.
Ezeket az apróságokat szépen lassan szedtem össze és minden oldalnál valami újat sikerült tanulnom.

Oldal ID (Page ID).

Jó ha tudod, hogy a WP oldalak egyedi ID-al vannak ellátva, ami azt segíti, hogy egyedi CSS stílus elemeket rendeljünk hozzá az adott oldalakhoz. Pl. ha minden oldalnak egyedi hátteret szeretnél, de a sablon csak egységesen kezeli a háttér képeket.
A page-id több módon is kinyerhető, de a legegyszerűbb, ha linkből vesszük ki, vagy megnézzük az elkészített oldal kódjában.
http://mavrak.hu/?p=1920&preview=true

Galéria modulok használata:

Több galéria modul is található a neten WP-hez, de célszerű olyat keresni, illetve megvenni ami jól is kezeli a magas felbontású képeket. Mindig ellenőrizzük egy modul esetében, hogy mennyi letöltés volt eddig, illetve milyen gyakorisággal frissítik az alkalmazást.
Bármelyik galéria modult is választjuk (ha nincs a sablonban), akkor a képek kiválasztásánál célszerű figyelni rá, hogy teljes felbontásban illesszük be a képeket. Ezt a kép kiválasztásánál, a lenti legördülő menüben tudjuk megtenni. Ha kicsinyíteni szeretnénk a kép méretét, célszerű HTML-ben vagy CSS-ben megtenni.

CSS módosítása:

A legtöbb sablonhoz van style.css, vagy akár tölthetünk le CSS kezelő modulokat. Ha elkezdjük módosítani a weboldalt, akkor ne lepődjünk meg, ha nem mindent kezel a kiegészítő css modul. Több esetben is találkoztam olyan példával, hogy az eredeti style.css-ben kellett átírnom valamit, azért mert éppen azt a class vagy id-t nem kezelte a feltelepített modul. JHogy miért, még mindig nem tudom!
Mindig készítsünk biztonsági másolatunk a style.css.ről amikor módosítunk valamit!

Jogosultságok:

Minden olyan WP készítésnél, ahol bejegyzéseket kell átmenteni egy meglévő oldalról, akkor különféle importáló modulokkal ez meg is oldható. Viszont figyeljünk rá, hogy ha ezt admin userrel tesszük meg, akkor állítsuk be a bejegyzések létrehozóinak azt a user-t, aki a jövőben írni fogja a bejegyzéseket. Célszerű az ügyfélnek és az admin felhasználónak külön-külön usert létrehozni. Persze legjobb megoldás, ha egyből már a felhasználó nevével hozzuk létre a bejegyzéseket, de a jogosultsági szinteket csak akkor tudunk állítani, ha dedikált userek vannak.

Frissítések:

A WP mindig jelez, ha egy sablonnak, vagy modulnak új frissítése érhető el. Ne kezdjünk el azonnal frissíteni, hanem elöbb győződjünk meg róla, hogy a feltelepített WP verziót támogatja-e az új frissítés.
De mit lehet tenni, ha a téma sablon csak egy régebbi verziót támogat, de a WP már frissíthető egy újabb verzióra?
Nos, írhatunk a sablon készítőjének, hogy frissítse az új verzióra, de ha ez az opció nem elérhető számunkra, akkor célszerű nagyon körültekintően frissíteni a WP-t, vagy hagyni a régi verziót, amivel biztos, hogy működik.

Képek elnevezése:

Szeretném felhívni mindenki figyelmét rá, hogy nem célszerű ékezetes betűt használni egy kép elnevezésénél, mert egy domain költöztetésnél nem biztos, hogy sikerül átmenteni a linkeket. Az alap működés szerint az UTF8 kezeli a karaktereket, de a tapasztalataim szerint, ez nem mindig van így. Tehát a képeket nevezzük el ékezetes karakterek nélkül, de a leírásaiban már használhatjuk bármelyik karaktert. Így nem lesz probléma velük.

Mobil verzió testreszabása:

Minden CSS módosításnál figyelni kell rá, hogy lekövessük a mobil és tablet verzióra is. A különféle mézeteket @media elemekkel szoktuk CSS-ben (legalábbis én) meghatározni, így ha mondjuk egy title méretet vagy menu, box, article, div elemet módosítunk, gondoskodjunk róla, hogy mobil verzióban is működjön.

Pár apró dolog is sok plusz munkaórát okozhat, ha nem vagyunk mindennel tisztában. Célszerű sokat olvasni a fórumokat, cikkeket és blogokat, mert nagyon sok hasznos praktikát, megoldást tanulhatunk.

About The Author

Mavrák Richárd