Az ingyenes weboldalak és amiért fizetni kell! 1. rész

09 június 2016 / By Mavrák Richárd
Weboldal készítés kávé mellett

Ingyenes honlap vs. Webdesigner?

Több esetben is megkaptam már a kérdés, hogy…

Miért fizessek valakinek, hogy weboldalt készítsen nekem, amikor találni az interneten ingyenes weboldal megoldásokat?

Ezen a kérdésen mindig elmosolyodom, mert ilyenkor egy jó közmondás jut eszembe!

Olcsó húsnak híg a leve!

Most már mindenki számára elérhetőek olyan megoldások, melyekkel saját kezüleg össze lehet rakni egy weboldalt. Ez persze nem azt jelenti, hogy most már mindenki tud is weboldalakat készíteni, még ha nagyon motiváltnak is érzi magát a feladatban!

A viccet félretéve egy kicsit részletesebben is belemennék, hogy milyen érvek vannak a mellett, ha egy webdesignert, design céget bízunk meg azzal, hogy elkészítse a weboldalunkat, vagy pedig az ingyenes weboldalakat kínáló szolgáltatásokat választjuk.
Tudom, hogy egy induló vállalkozásnak a költségei igen korlátozottak és ott spórolnak, ahol csak tudnak, de remélem a következő bejegyzésem bizonyítja majd, hogy az ingyenes és a drága között is van járható út!
Kezdjük azzal, hogy mit is szeretnénk!? Egyediséget!

Egy weboldalt, ami tükrözi a vállalkozásunk, filozófiánk, termékeink megbízhatóságát és egyediségünket, elad minket az interneten! Mivel a weboldalunk a látogatóknak készül és azt a célt szolgálja, hogy meggyőzzük látogatóinkat, hogy miért vagyunk mi a legjobb választás részére, akkor joggal mondhatjuk, hogy az egyediség az egyik legfontosabb tényező amire figyelnünk kell. Egy ingyenes weboldal készítő oldalnál előre gyártott CMS sablonok vannak amik közül választani tudunk és persze ha több ember választja ugyan azt a sablont, akkor max a szövegezés és a képekben lehet különbség a két oldal között, másban nem igazán. Gondolj csak bele, milyen érzés lenne ugyan azt a weboldalt meglátni más cégnél is, csak eltérő szövegezéssel.

Egy webdesigner vagy cég mindig egyedileg, a vállalkozáshoz illő weboldalt állít össze részedre, felhasználva a logót, a branch-et, a főbb színeket, elemeket. Egy egyedileg elkészített weboldal azért egyedi, mert hasonlóval nem fogsz találkozni az Interneten, ezt pedig a “csináld magad” megoldásokkal nem tudod helyettesíteni.

Szerkesztés:

Az ingyenes weboldalkészítők mindig zárt rendszerrel rendelkeznek, tehát további kiegészítő modulokat, elemeket nem igazán tudsz mellé tenni. Persze havidíj ellenében (több ezer Ft/hó) további opciók érhetőek el, de akkor is csak egy adott és előre megírt programkeretből választhatsz és ne feledjük el, hogy ezt mind neked kell szerkesztened, alakítanod, mert senki sem csinálja meg helyetted!

Ha megnézünk egy egyedi weboldalt, akkor csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen weboldalt készítettünk magunknak, meg persze egy jó webdesigner (itt természetesen fontos jól választani), mert mi mindig felhívjuk a megrendelőink figyelmét arra, hogy mi az, ami már sok, vagy éppen az, ami kevés. Sajnos mindenki szeret túlzásba esni, és már is szakértők lesznek, de egy egyedi készítésű weboldal mindig pontosan azt kell adja majd a látogatóidnak amire szükségük van, pont ezért egyedi. Nem több és nem is kevesebb. Egy jól megtervezett, felhasználóbarát, célirányosan marketingelt egyedi weboldal, biztosan kiszolgálja a jövőbeni látogatóit. Meg kell bíznod a fejlesztők és designerek szakmai tapasztalatában, döntéseiben, hiszen mi nap, mint nap ezzel foglalkozunk. Ha megbízást adsz valakinek, akkor mindenképpen olyan céget, vagy szakembert válassz, akinek van ideje veled foglalkozni és teljes értékű ügyfélként bánik veled és időt szán rád! Ennek persze ára van, de megéri!

Itt hozzá is tenném, hogy a kapcsolat oldalon tudsz írni nekem!

Domain név:

Ha láttál már ingyenes weboldalt, akkor biztosan feltűnt, hogy a domain név sem teljesen stimmel, mivel tartalmazza a szolgáltató nevét is. Pl: valami.webdszolgaltato.hu. Ez SEO és marketing oldalról eléggé hátrányos és számomra egy kicsit ’prolinak’ is tűnik. Mindenki vegyen magának saját domain nevet, mert kell és kész! Egy előző bejegyzésemben le is írtam, hogy miért.

Az ingyenes weboldalkészítő is lehetőséget ad a saját domain igénylésre, vagy átirányításra, természetesen pénzért! Nem fogja senki elmondani neked, hogy miért válaszd azt, vagy azt a domain nevet, pedig SEO oldalról igen is az egyik legfontosabb tényező a jó domain név választása! Egy webdesigner javaslatot ad neked, vizsgálatot végez a keresőszavak alapján, hogy melyik domain név lenne SEO és egyediség figyelembevételével a legjobb számodra.

Design:

Minden vállalkozásnak szüksége van egy minőségi online megjelenésre. Ha elkezdünk egy ingyenes megoldással weboldalt tervezni, akkor nem tudjuk teljesen egyedivé tenni az oldalunkat, mivel vannak olyan design elemek amiket meg kellene rajzolnunk, képek amiket meg kell vennünk, logókat beszerezni és feltölteni az oldalunkra. Fontos, hogy csak úgy lementeni egy képet a Google segítségével és beilleszteni az oldalunkra nem lehet. Ha pedig szeretnénk egyedi, saját képeket készíteni és feltölteni akkor szükségünk van fotósra, további képszerkesztésre, amiket magunknak kell elvégezni. Egy szimpla logó esetében is figyelni kell rá, hogy vektorosan vagy pixelesen készítjük el, illetve amilyen színkódokkal dolgozunk a harmónia és letisztultság érdekében.

Egy megbízott cég vagy webdesigner rendelkezik fotós kapcsolatokkal, ismeri a képszerkesztést, Photoshop-ot és minden jogtisztán, készre tud biztosítani, amitől valóban egyedi lesz a weboldalunk és később nem érnek meglepetések. Gondoljuk át egy weboldal készítésnél, hogy megéri e nekünk a ráfordított idő, energia és költségek, amivel elérhetjük egy „esetleg megfelelő” weboldal elkészítését.
Egy vevőszerző honlapnál professzionális és egyedi megoldásokra van szükség. Amit fontos tudnod, hogy a weboldal készítés egy külön szakma, művészet, de az informatikus haverod, vagy a rendszergazda ismerősöd, nem fog neked jó honlapot készíteni.

Attól még, hogy ő is számítógép előtt ül, nem ismeri a design trendeket, nem hallott UX-ról, SEO-ról és CMS-ről sem.

Gondoljuk meg, mielőtt belevágunk a weboldalunk megvalósításába, hogy szakemberre bízzuk e, vagy a legolcsóbb, leggyorsabb módot választjuk, amiből később úgy is az lesz, hogy egy webdesigner-hez fordulunk majd segítségért! Minden webdesigner tudna példát mesélni, hogy hány alkalommal fordult elő, hogy már meglévő, de hasztalan honlap megújításával keresték meg.

About The Author

Mavrák Richárd