Egy WordPress tanfolyam indulása és kezdeti alapjai

14 február 2016 / By Mavrák Richárd
ruander

Újra beültem az iskolapadba

 

De mi is az a WordPress?

A WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszer, ami MySQL adatbáziskezelőt használ adattárolásra. A WordPress felhasználóinak lehetősége nyílik sablonok (theme) telepítésére és az azok közötti váltásra. A sablonok segítségével a WordPress weboldalak kinézete és használata anélkül variálható, hogy az információs tartalom vagy struktúra megváltozna. A WP a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer ma az interneten!

Ha szeretnél többet megtudni a pontos működéséről és felépítéséről, akkor keresd le a google keresőben!

Az iskola kezdete elött, természetesen már ismertem a WordPress tartalomkezelőt és használni is tudtam, de szerettem volna egy hozzáértő szakitól is látni, hogy miként szerkeszti, mik azok a trükkök amivel még szebbé és egyedivé tudom alakítani az általam készített oldalakat.

2016.02.08.-án indult el a tanfolyam. Nagyon sokan vagyunk a csoportban és mondhatom, hogy teljesen vegyes korosztály jellemzi. Vannak fiatal 20-25 évesek, de 50 év körüli csoporttársaim is. Mindenki máshonnan érkezett és más céllal. Az információk alapján a legtöbbjük csak gondolt egyet, hogy weboldalakat fog szerkeszteni, így keresett egy tanfolyamot. Sajnos sokan a HTML alapjait, vagy a CSS alapjait sem ismerik, ebből kiindulva teszem fel a kérdést, hogy…

Miért nincs előszűrés egy ilyen tanfolyamon?

 

De térjünk is rá, hogy miről is szóltak az első órák.

A tanár, pár szóban elmondta néhány pps dia támogatásával, hogy mi az a WordPress, illetve mit jelent a CMS keretrendszer, mik az előnyei és milyen hátrányai lehetnek. Elmondott minden alap követelményt és azt is, hogy miért érdemes a saját gépünkön dolgozni, nem pedig domain alá feltöltve.

Miután az alapokon végigmentünk, mindenki feltelepítette a saját gépére a hozzá szükséges programokat (MySQL és Apache), hogy használni tudja. Ez amúgy kb. másfél órát vett igénybe, mivel sokan egy sima másolás funkcióval küzdöttek, mert elmondásuk szerint sosem használták. Amikor mindenki készen volt a telepítésekkel, el is kezdtük a munkát.

Pontról-pontra haladva megyünk végig a beállítási lehetőségeken, a menüpontokon, a sablonok használhatóságán. A tematika alapján ingyenes és prémium sablonokat is megtanulunk telepíteni és használni is. Tudunk majd modulokat alkalmazni, CSS és HTML részeket módosítani (bár ezt már ismerem), illetve megtanuljuk a WordPress SEO alapjait is.

 

Pár friss infó, arról amit megtanultam:

– A www.valami.hu/blog.php módosítása www.valami.hu/blog megfelelőre.
– A prémium sablonok demo kinézetének használata.
– Képek pontos igazítása.
– Űrlapok létrehozása, amiről nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű!
– Pár SEO alap, ami fontos, mielőtt nekikezdünk a WordPress oldalunk elkészítéséhez.

Még csak két nap volt ami oktatással telt el, de nagyon érdekesnek és hasznosnak találtam! Bizakodva várom, hogy hasznos tanfolyam lesz és amire végzek, kiváló, letisztult és profi WordPress oldalakat fogok tudni készíteni. Természetesen azt is tudom, hogy nekem is nagyon sokat kell gyakorolnom, informálódnom ahhoz, hogy ez így is legyen!

About The Author

Mavrák Richárd