Google Accelerated Mobile Pages (AMP) magyarul

05 március 2016 / By Mavrák Richárd
GOOGLE ACCELERATED MOBILE PAGES (AMP)

A Google elhatározta, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít a mobilos, illetve a gyorsan betöltődő weboldalak használatára, ezért létrehozta az Accelerated Mobile Pages (AMP) -Gyorsított Mobil Oldalak- szabványt.

 

Az elmúlt hetekben nagy figyelmet fordított az AMP webes szabvány fejlesztésére és hamar be is épített a Search Console-ba is. A Keresési Megjelenés Accelerated Mobile Pages menüpont alatt már megtalálható bárki számára.


Google leírás:

Ready to build an AMP file? This tutorial will teach you how to create a basic AMP HTML page, stage it, test it, and get it ready for publication.
If you’d like to dive deeper into AMP HTML, you can find all of the source code, code samples, and detailed documentation in our GitHub repository.

A Google AMP magyarul:

Kidobálja az olyan technológiákat, amelyek lassítják a weboldalakat, ezért eltávolítja a JavaScriptet (JS), de nem kíméli a CSS stílusfájlokat sem.
Az AMP kimondottan statikus tartalom, cikkoldalak, videós oldalak kiszolgálására született, így pl. a komplex webes alkalmazások, webes játékok, megvalósítására alkalmatlan.
Az AMP formátumot számos különböző platform támogatja, köztük a Google Keresés is. Ha egy, a Google keresési találatai között megtalálható weboldalnak van érvényes AMP-verziója, a Keresés a gyorsítótárazott AMP-oldalra irányíthatja át a mobilfelhasználókat.

 

Miért van ez?

A fejlesztői mérések alapján az AMP-vel 15-80%-os gyorsulás érhető el, így a mobilinternet adatcsomagját nem terheli meg annyira és sokkal gyorsabban töltődnek be a tartalmak a felesleges elemek nélkül. Ez Magyarországon nagyon fontos tényező, mivel itt még megtalálhatóak a kicsi, de olcsó adatcsomagok, amik azonnal „hamar lefogynak”, amint megnyitunk pár nagyobb terjedelmű weboldalt.

 

Mi lesz a JavaScripttel?

A Google fejlesztőcsapata szerint nem a JavaScripttel van probléma, mivel vannak olyan JS-ek, amik nem lassítják az oldalakat, viszont az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a korlátlan JavaScript-használat gyakorlatilag lehetetlenné teszi a gyors mobilnézetet, ezért az AMP sem az egyedileg elkészített, sem a külső scripteket nem engedi használni.
Természetesen ez minden fejlesztőt megdöbbentett és ugyan értik a miértet, de egyből a kiskapukat kezdték el keresni, amire a Google már a bevezetése óta adott is megoldást. Ez a “követőpixel”, ami egy láthatatlan (jellemzően fehér) pixel, amelynek betöltését az audit szerver regisztrálni tudja, ennél komplexebb analitikát azonban az AMP nem támogat egyelőre.

 

CSS:

A CSS is áldozata lett az AMP szabványnak, de nem akkora mértékben, mint a JavaScript, vagy kicsit másképpen. A következő pár fontos pontra kell figyelnünk a jövőben, hogy az AMP szabványnak megfeleljen az elkészített weboldalunk.

  • A CSS mérete nem lehet nagyobb 50.000 bájtnál. Jobb klikk és file mérete. Ha nagyobb mint a megengedett méret, akkor dolgozz rajta még egy kicsit!

  • Tilos a transitioin, animation és filter tulajdonságok használata!

Nagyon sok külföldi oldal foglalkozik az AMP fejlesztésével és a Google hivatalos közleménye szerint, még a cég fejlesztő csoportja is „csiszolja” folyamatosan a szabványt, de már most fontos, hogy egy weboldal elkészítésénél figyeljünk az új Google AMP szabvány megfelelésére.

Egyéb források:

Google
WordPress-AMP
Google Official Blog

About The Author

Mavrák Richárd