Hogy dolgozik egy webdesigner?

27 augusztus 2015 / By Mavrák Richárd

Hogy dolgozik egy hobbi vagy kezdő webdesigner?

Mint megrendelőnek meg kell bíznod a terveződben, hiszen a legfontosabb, hogy a készülő weboldalnak sikere legyen! Nem neked készül az oldal, hanem a látogatóidnak!

Sok szolgáltatás esetében, így a weboldalak készítésénél is fontos, hogy mind a két fél legyen tisztában a szolgáltatás kimenetelével. A pontos megrendeléssel, annak elkészítésének folyamatával, határidőkkel és a megrendelés pontos összegével (már ha van).
Több megrendelő is felteszi a kérdést, hogy milyen menete van az oldal elkészítésének, mire számítson, mennyi ideig fog tartani?

 

Megrendelés:

A továbbiakban leírtak a saját gondolataim és tapasztalataim, nem pedig elfogadott tények és minden webdesigner más és más módon ítélheti meg az általam leírtakat.

Minden megrendelő a lehető legszebb, legmodernebb és célcsoportjához tökéletesen illő weboldalt szeretne. Természetesen ezek elvárások megmaradnak a teljes projekt ideje alatt. Amikor a megrendelés beérkezik és elindul egy projekt, akkor pár kérdés-válasz után egy webdesigner – ez estben ÉN, már ha hívhatom így magam – „visszavonul” tervezni és elkészíti az első alapot, kinézetet, oldaltervezetet. Természetesen a válaszok és kérések alapján, illetve a célcsoport alapos vizsgálata után. Ez idő alatt, ha egyéb kérdés merül fel, akkor pontosítjuk és minden mehet tovább.

Tervezés, rajzolás, ötletek…. türelem!

 

Megfelelő így?

Amikor rajzban vagy photoshoppal megrajzolva továbbításra kerül az első tervezet, akkor a megrendelő kifejezheti tetszését, vagy nemtetszését a munkámról. A tapasztalatom az, hogy ha már a kezdetben lefixáljuk – mondjuk lerajzoljuk – , hogy pontosan mi, hogy fog elhelyezkedni, milyen kinézetet kap majd, mi lesz dinamikus és fix elem, akkor lesz egy kép a megrendelő fejében is ami megadja az irányokat a projektben. Amikor a megrendelő megnézni a színes és kész tervezetet, akkor már az előre lefixált terveket várja „felturbózva” vagy mondhatnám úgy is, hogy művészi kivitelezésben! ☺

 

Várakozás… Türelem…

Egy jól megtervezett és kivitelezett weboldal mindig „hűha” reakciót vált ki a megrendelőkből, mivel az ő „fantáziájuk” csak a már látott weboldalakra, illetve az előre megrajzolt draft-ra terjed ki, de egy igazán jó webdesigner mindig tud újat mutatni és lenyűgözni a megrendelőt. Ilyenkor a megrendelő nagy örömmel fogadja a terveket és alig várja már, hogy a többi oldallal együtt, egyben lássa a kész weboldalt és gratulációk áradatával bíztat a munka folytatására.

Nos ilyennel én még nem találkoztam, de biztosan létezik! A csodálkozás és „hű de szép” után jönnek a DE, DE, DE észrevételek.

Ilyenkor a legjobb, ha elmagyarázzuk a megrendelőnek, hogy mi, miért van így és miért nem kell minden egyes szabad területet feltölteni repkedő pillangókkal, vagy izgő-mozgó elemekkel. Fontos megértetni a megrendelővel, hogy miért ez a betűtípus, betűméret van, miért vannak szabad területek, miért nem keverjük az egyes elemeket és miért nem kell minden infót megjeleníteni már az első boxban.
Vagy megérti, vagy nem, de törekedni kell rá, hogy világossá váljon a megrendelő részére, hogy milyen céllal készült az oldal és nem az a legfőbb, hogy a neki tetsző (más weboldalon látott) „repkedő pillangók” megjelenjenek az ő oldalán is, mivel teljesen eltér az üzleti profiltól.

Több designert is megkérdeztem, hogy mennyire szabad engedni a megrendelőnek a változtatásokat és mikor kell megálljt parancsolni (főleg, hogy ingyenes) , de arra rájöttem, hogy a szakmánk legnehezebb része a véglegesítése az oldalnak, mert nem tudni, hogy mikor nincs már több igénye, ötlete vagy hangulatváltozása a megrendelőnek. Természetesen az „ügyfélnek mindig igaza van” de ha úgy érzem, hogy ez már a weboldal céljainak ellent mond, akkor ezt meg kell mondanom és fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy az oldal a látogatókért van, nem pedig a megrendelő sajátos játszóháza. Mondanom sem kell, volt aki ezért elküldött a ….-a és volt aki megköszönte, hogy visszatereltem a megfelelő célunk felé.

 

(teljesen)Kész vagyok!

Mikor minden oldal elkészül és a megrendelő egyben látja az oldalát (még adattartalom nélkül), akkor valahol kifizetődik a munkám és a türelmem, mert nagyon hálásak tudnak lenni. Ilyenkor a dicséretek és a hálák nagyon fel tudnak tuningolni és önbizalmat adnak, hogy folytatnom kell a célomat, hogy kiváló webdesigner legyek!

A legrosszabb megrendelőből is lehet egy jóbarát, vagy egy hosszú távú üzleti kapcsolat.

Egy weboldal elkészítésének ütemezéséről egy másik blog oldalamon olvashatsz.

About The Author

Mavrák Richárd