Hogyan válassz webdesigner-t és melyik webest kerüljük?

31 március 2020 / By Mavrák Richárd

A weboldal készítés egyik sarkalatos pontja a tökéletes webdesigner megválasztása, hiszen jó szakember nélkül nem lesz soha tökéletes honlapunk. Bár sokan bíznak önmagukban és az ingyenes weboldal készítő megoldásokban és sok cég dönt úgy, hogy ismerősre, diákra vagy valamilyen olcsó önkéntes „webesre” bízza céges online megjelenését. Ez azonban nagy hiba, hiszen egy profi webdesigner megbízhatóságával, utolérhetőségével és bőséges referencia anyaggal alátámasztott tudásával járul hozzá a weblapunk sikeréhez.

 

Mit kell tudnia egy webdesignernek?

A hozzá nem értő megbízóktól azonban nem várható el, hogy minden egyes szakterületet átlássanak, így örök kérdés lehet számukra, hogy mit kell tudnia egy webdesignernek? A weboldal készítéshez többféle készségre is szükség van, így a szakembernek értenie kell a UX és UI design készítéshez, a reszponzív webdesign kialakításához és a html kódoláshoz is. Ráadásul tisztában kell lennie a mai webes trendekkel és a keresőoptimalizálás alapvető követelményeivel is.

A UX és UI desgin fontossága

A felhasználói felületek (User Interface) és a felhasználói élmény (User eXperience) szorosan összekapcsolódik a weboldalak készítése során, hiszen a gyönyörű, letisztult és stílusos grafikai elemek, a jól elhelyezett menü, logó és tartalom ugyanis növeli a látogatók bizalmát is. Ha egy látogató gyorsan kiismeri magát az oldalon és gyorsan megtalálja azt amit keres, akkor tovább ott marad és nagyobb eséllyel válik belőle ügyfél vagy vásárló is. Így nem csak a szemet gyönyörködtető harmónia miatt van szükségünk a UX és UI designra, hanem üzleti szempontból is.

Reszponzív webdesign nélkül ma már ne készítsünk weboldalt

Még régen teljesen elfogadott volt, ha egy weboldalon nagy betűkkel jelezték számunkra, hogy milyen webböngésző alatt és milyen képernyő felbontás mellett kell megtekintenünk azt, ma már a weboldalnak kell a böngészőkhöz és a kijelzőkhöz igazodniuk. Ezért pedig a reszponzív design a felelős, ami segít, hogy a nagy számítógépes monitorokon, a kisebb laptopokon, a hordozható táblagépeken és a különböző méretű okostelefonok kijelzőin is tökéletesen jelenjenek meg a tartalmaink. Sok weboldal ugyanis a mai napig szétesik egy-egy eszközön, így lehetetlenné téve a tájékozódást vagy a megrendelést a látogatók számára.

Egy profi webdesigner a html kódoláshoz is ért!

A webdesignert éppen az különbözteti meg egy „mezei” grafikustól, hogy tisztában van a webes arculatokkal, a felhasználói igényekkel és olyan területekhez is ért mint a html kódolás vagy a keresőoptimalizálás. A css és js fájlok létrehozása és szerkesztése pedig megkoronázza a kódolási folyamatokat. A weboldal így lesz szép, strukturált, letisztult és szükség szerint animált. A látogatókon felül pedig a Google is szeretni fogja az oldalunkat, ha annak kódja megfelelően van kialakítva, így előrébb kerülhetünk a találati listában is.

Így válassz webdesignert

Ha már eldöntöttük, hogy nem önmagunk kattintgatunk össze egy ingyenes sablonba egy használhatatlan weboldalt és nem akarunk megbízhatatlan, utolérhetetlenen ám olcsó „weboldal készítőt” sem megbízni, akkor vegyünk figyelembe néhány szempontot, ami alapján majd kiválasszuk a tökéletes webdesignert.

Legyen a saját weboldala kellően meggyőző

Ne bízzunk olyan weboldal készítőben, akinek nincs saját weboldala. Bár sokan mondják azt, hogy a sok munkától nincs idejük a sajátjukat elkészíteni, ám ez a kifogás sokszor csak mellébeszélés. Ha valaki a saját oldalára sem tud időt szánni, az lehet a mi projektünkkel sem fog tudni foglalkozni?! Azonban azok a szakemberek, akik minőségi bemutatkozó oldallal rendelkeznek máris bizonyíthatták rátermettségüket a feladatra. Nézzük hát meg először a saját oldalukat, hogy milyen megoldásokat alkalmaztak és kellő tudással rendelkeznek-e.

Rendelkezzen minőségi referenciákkal

A saját weboldal hiányában kérjünk referenciákat. Persze ilyenkor is kaphatunk kifogásként olyan választ, hogy a titoktartás miatt nem mutathatja meg, ám ha semmilyen bizonyítékot nem látunk arra, hogy képes jó weboldalakat készíteni, inkább keressünk mást. Előleget ilyen esetben semmiképpen ne adjunk. Azon webdesignerek akik gyönyörű saját oldallal és kellő mennyiségű, mutatós referenciával rendelkeznek, bizalmat érdemelnek.

Fontos a nyitottság, a kreativitás és a jó kommunikáció

Nagyon sok webes a sok weboldal készítés miatt túl van terhelve, ezért olyan designert válasszunk, aki nem csak jó szakember, de kommunikatív is. Kérdezzen sokat, legyenek saját ötletei, gondolatai és tanácsaival bizonyítsa szakértelmét. Azért vigyázzunk arra is, hogy ne feketén dolgozzon és kapjunk az előlegről átvételi elismervényt, az elvégzett munka után számlát és a megbízásról akár szerződést is írassunk vele.

Milyen webes szakembereket kerüljünk

Noha sok a jó szakember, azért ne bízzunk meg egyből senkiben, ugyanis nagyon sok a megbízhatatlan, utolérhetetlen és problémás webdesigner is. Ezeket szerencsére fel lehet ismerni már a megbízás elején vagy a munka folyamán.

Még ha előleget is kér valaki, akkor is kérjünk szakaszosan valamilyen grafikai munkát vagy látványtervet az aktuális állapotról, hogy tudjuk, valóban halad a munka és olyan irányban, mint azt mi szeretnénk.

Legyen mindig gyanús, ha:

  • túl olcsón kínálja a szolgáltatásait,
  • folyton csak ígérget, de nem mutat fel semmit,
  • nem lehet elérni, e-mailekre nem válaszol, telefont nem veszi fel,
  • egyre többet kér el a munkáért,
  • nem köt szerződést, előlegről nem akar elismervényt kiállítani,
  • nincs vállalkozási forma mögötte és nem ad számlát,

 

A jó webdesigner képes úgy elkészíteni a weboldalt, hogy közben állandó kapcsolatban áll az ügyfelével, bátran mer kérdezni és élmény vele együtt dolgozni. Az árakat előre meg tudja határozni, képes szerződésben garantálni akár az elkészítési határidőt is. Referencia munkái és vállalkozása pedig bizonyítja munkásságát és megbízhatóságát.

Válasszunk hát olyan webdesignert aki amellett, hogy szakmailag rátermett, kreatív, kommunikatív és kooperatív is.

Szerző: Kovács András

About The Author

Mavrák Richárd