Az ikonok is kellenek!

10 október 2016 / By Mavrák Richárd
flat-icon-set-design-deck

Ikonográfia, más néven a képtartalmak tudománya, a művészi ikonok webre vagy alkalmazásokba való létrehozása.  Sajnos kevés ehhez kapcsolódó témát találok a magyar oldalakon (külföldin annál inkább), mivel igen csak kevesen foglalkoznak ezzel a témával amikor weboldalakat hoznak létre. Minden profi webdesigner ugyanannyi figyelmet szentel pl. egy “fa-icon” harmonikus beillesztésére mint a háttérképek kiválasztására.

Kijelenthetjük, hogy a webdesign egyik meghatározó eleme az ikonok. Nagyon fontos, hogy az ikonok kiegészítik a design-t, javítják a felhasználói élményeket, letisztultságot adnak és funkciókat látnak el, hiszen sok esetben az ikonok segítenek eligazodni, átlátni a struktúrát vagy tovább lépni a tartalmak között.

Mivel az ikonok méretükben igen kicsik, így sok esetben nem fordítanak megfelelő figyelmet a használhatóságukra és a design megtervezésére.

Forma

Minden ikon egyedi, de még is nagyon különböző hatásokat tudnak elérni. A méretükből fakadóan fontos, hogy letisztult és egyszerűek legyenek, ezért szinte csak körökből, négyzetekből, vonalakból, háromszögekből állnak az ikonok és ezek együttes geometriai hatására kerül elő a végleges forma.
A forma az, ami kiadja majd az ikon valódi szerkezetét, alakját, tehát legyük figyelmesek amikor egy adott formát hozunk létre.

icon1-e1475774299542

Esztétikai hatás

Tervezésnél figyelembe kell venni az esztétikai megjelenést, harmóniát és egységet. Akik elkészítik az ikon palettákat, nagyon sok figyelmet fordítanak rá, hogy ne csak megrajzoljanak valami alakzatot, hanem pontos és kimért méretek, elrendezések alapján készítsék el az ikonokat.

icon-design-03-opt-e1475774334136
Képzeljük el ha a telefonunkban megtalálható hangulat ikonok eltorzult smiley és cica arcok lennének. Nem igazán tudnánk, hogy mit szeretne a küldő átadni részünkre, mert egy kancsali cica nem biztos, hogy szomorú tud lenni

Minden ikonnak jelentése és funkciója van. Okkal helyezzük el a különféle design ikonokat az oldalakon, vagy alkalmazásokban. Minden ikon képes már önmagában kifejezni a mögötte lévő funkciót. Egyszerű példával értve egy „boríték” mögött egyből email küldésre gondolunk, vagy egy fogaskerékre mindig a beállítások jut eszünkbe.

Színes ikonok

Ha ikonokat helyezünk el egy weboldalra, pl. “fa-iconokat”, akkor figyelnünk kell rá, hogy felismerhetőek és egységesek legyenek. Minden jól elhelyezett ikon hozzájárul a design hangulatához, az összkép megteremtéséhez.

Az összeválogatott ikonok minden esetben egy színvilágból kell, hogy álljanak és figyeljünk rá, hogy ez harmóniában legyen a weboldalunk színvilágával.

flat-icon-set-design-deck

Amikor pl. “fa-ikonokat” illesztünk be egy weboldalra (én a Font Awesome oldalt használom), alaposan gondoljuk át, hogy milyen mérettel, színnel látjuk el, mert más-más hatást tudunk elérni. A színharmónia az ikonokra is vonatkoznak, nem mindig előnyös sima fekete vagy fehér ikonokat elhelyezni az oldalunkra. Sok footer-ben láttam hatalmas piros ikonokat, hogy a látogató biztosan lássa, hogy tarozik Facebook oldal is a céghez, de ettől még nem fog a látogató odalátogatni viszont nagyon megcsúfítja a weboldalt, mert nincs a többi színnel összhangban.

NyirMTZ.hu

Egy weboldalon nem csak a képek, a menük az ami meghatározóak tudnak lenni, hanem az ikonnokkal is képesek vagyunk komplett designt létrehozni, ami letisztult és harmonikus összképet adhat honlapunknak.

Természetesen sokan nem készítenek saját ikonokat, inkább letöltenek kész ikon palettákat, ami nem is baj (én is szoktam), de tudjuk mindig, hogy melyik az, ami tökéletesen illik az oldalunkhoz!

Forrás: WebdesignerDepot

Mavrak.hu

About The Author

Mavrák Richárd