Keresőoptimalizálás – SEO kezdő webdesignereknek

06 november 2015 / By Mavrák Richárd
Font Size

Elkezdtem foglalkozni a SEO témával ami nélkülözhetetlen egy weboldal működéséhez

 

Megtanultam, hogy az egyik legfontosabb feladatom, ha weboldalt készítek a SEO. Nem elég a jó design, jó tárhely, jó domain név, hanem foglalkozni kell a keresőoptimalizálással is.
Sőt! Csak türelmesen és kitartóan lehet jó eredményt elérni.

Nem szeretnék egy újabb SEO bogbejegyzést írni, mert több ezer található már az Interneten, inkább leírom, hogy én mint kezdő webdesigner miként tudom finomítani a tudásom ezen a téren.

Mi is pontosan a keresésoptimalizálás (SEO)? A definíciót inkább kimásolom a Wikipédiáról:

A keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, azaz SEO) a weblap keresőmotorokban való megjelenésének javítását jelenti “normál” avagy nem fizetett keresési eredményekben. Általánosságban minél előbb, azaz jobban rangsorolva a találati oldalon és többször jelenik meg egy oldal a találati listában, annál több látogatást szerez a kereső használóitól. A SEO különböző területeket célozhat meg, mint például a képkeresés, videó keresés, helyi keresés vagy tudományos keresés, újságcikk-keresés avagy iparág-specifikus keresés.

Természetesen a legegyszerűbb, ha beiratkozol egy SEO tanfolyamra, ahol tapasztalt és nagy tudással rendelkező szakemberek megtanítják neked a keresésoptimalizálás alapjait. Elmondanak minden fontos tudnivalót és megmutatják, miként lehetsz Te is jobb SEO szakember.

Minden elkészített weboldalnál megkérdezte tőlem a megrendelő, hogy…

„oké… kész az oldal, de akkor már a Google kereső az első oldalakon fogja kidobni az én weboldalam?”

NEM!

Természetesen szeretném azt mondani, hogy igen, de ennél ez bonyolultabb. Persze szeretném én is úgy átadni a kész weboldalt, hogy a lehető legjobban be van optimalizálva és nincs vele semmi egyéb feladat a későbbiekben.

Sokat olvastam fórumokon, cikkekben, blogokban a SEO fő lépéseiről és megoldásairól, de fontosnak tartottam, hogy igazi szakemberektől (az általam látogatott oldalakról itt a Nap mint nap! blog bejegyzésemben írtam) is tanuljak ebben a témában. Pont az elmúlt napokban a Honalprafel oldalon ismertem meg Balázs Webmestereszközök tananyagát, amivel kicsit jobban megértettem a Google működését és azt, hogy miként tudunk a statisztikákból, beállítások finomhangolásából jobb helyezést elérni a keresőkben.

Szerintem kezdőként a következő pontokra kell figyelned pl. a saját weboldaladnál, de a többit meg idővel kitanulod:

 • Ezt olvasd el!
 • Gondolkodj a látogatók fejével! Miért jött a weboldaladra? Mert saját weboldalt szeretne!
 • A www és a nem www domain is pontosan meghatározó legyen a keresők számára. Ez egy .htaccess megírásával megoldható. Ha kell benne segítség, akkor üzenj valamelyik fórumon.
 • A Webmestereszközök oldalra mindenképpen be kell regisztrálni az oldalaid.
 • Mindig gondold át a domain név választást, persze ha nem már meglévőhöz készítesz weboldalt.
 • Hasznos információk legyenek a weboldaladon, mert felesleges infókkal, tele van már az Internet és a látogatód tovább is fog állni.
 • Sitemap fontosságát ne hanyagold el!
 • Az oldalad meta adatai jól legyen meghatározva. Pl. hreflang, content, charset…stb.
 • Ügyelj, hogy ne vidd túlzásba a keresőszavak számát, mert akár sok is lehet a keresők számára.
 • Ha lehet, legyen az oldaladhoz blog, vagy hírfolyam, mivel a friss információk aranyat érnek.
 • Használd ki a közösségi csatornákat, mert a mai világban mindenkinek van legalább egy oldala, amin regisztrálva van.
 • Rendszeresen ellenőrizd a keresőoptimalizálás eredményeid!

Sorolni tudnám, hogy milyen sok hasznos információt kaptam az elmúlt időben a SEO témában, de szerintem kezdésnek ez is elég, illetve még én is „tanuló” fázisban vagyok, ezért is biztosan lesz folytatása ennek a bejegyzésnek.

Én is most igyekszek magamba szívni a sok információt és természetesen a saját weboldalamon „tesztelgetek”, de egy biztos, hogy a legfontosabb a TÜRELEM!

A napokban megyek egy SEO képzésre, ezzől a következő blogban írok majd.

About The Author

Mavrák Richárd