Melyik WordPress sablont válaszd?

29 július 2017 / By Mavrák Richárd

Egy WordPress oldal megszületésénél, az első lépésünk, hogy feltelepítjük a keretrendszert (CMS) és örülünk, hogy van egy weboldalunk. Ekkor jön a nehezebb része, ugyanis el kell döntenünk, hogy milyen legyen a kinézete, tartalma, mit képviseljen. Az alap keretrendszer tartalmaz ingyenes sablonokat, de ezek csak alap oldalak elkészítésére alkalmasak, mert nem túl sok beállítási lehetőséget biztosítanak és nehéz egyedi weboldalt készíteni belőlük (persze ha CSS zseni vagy, akkor lehet igazán csinos oldalt is kihozni belőle).

Célszerű megvenni egy premium sablont, amit feltelepítés után te is át tudsz alakítani egy kis hozzáértéssel. Amint felkeresel egy premium sablonokat értékesítő weboldalt, rá fogsz jönni, hogy ez nem is olyan könnyű feladat!

Gombóc Artúrtól, Csukás István egyik mesefigurájától kell idéznem, aki nagyon szereti a csokoládét, mert a WordPress sablonok megvételét és végtelen tárházát, tökéletesen leírja:

“A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”

Amikor megnéztél már pár száz sablont, akkor teljes mértékben rájössz, hogy kb. 60 db-ot meg kellene venned, össze gyúrnod egybe, mert van, ami ebben tetszik, van ami abban és így tovább. Van amelyiknek a színe, elrendezése, képei, gombok, betűtípusa, ami megfog, de akárhogy nézed, nem tudsz egyet kiválasztani közülük.

Nehéz döntés!

Nagyon nehéz meghozni a döntést egy sablon mellett, de kénytelen vagy, mert több WordPress sablont nem tudsz egyszerre telepíteni és használni. Ha webdesigner készíti az oldalad, aki ért a HTML, CSS, PHP nyelven (mondjuk Én, de ez nem a reklám helye), akkor sok elemet, design-t át tud alakítani olyanra, amit esetleg láttál egy másik sablonba, vagy jobban illik az oldaladhoz, de ez hosszú és drága mulatság lehet.

Talán az első és legfontosabb, hogy mit tud alapból a sablon!

Leírok pár dolgot, hogy mire kell fegyelned, amikor megveszed a sablont. Természetesen ha hozzáértő szakember vagy, akkor magad is megtudsz majd oldani dolgokat, de nézzük úgy, mint ha életed első WordPress oldalával találkoznál és azt sem tudod mi az a HTML vagy CSS

Responsive design: az egyes platformokra (tablet, mobil) nem kell külön optimalizálni az oldalt, mert a téma méretei a befogadó eszköz képernyőjéhez igazítják azt.

Portfolio, galéria használata: vannak olyan sablonok, amik csak a blogunk írására alkalmasak, de nincs benne portfolió vagy webshop oldal létrehozva. Nagyon figyelj oda a választásnál, mert utólag nem fogsz tudni magad létrehozni sem portfólió, sem galária oldalakat. Ha igazán tökéletes fotógalériákat akarsz és csodás full HD-s képeket megjeleníteni, akkor célszerű a sablont úgy kiválasztanod, hogy ezek a nézegetők, már benne legyenek a WordPress sablonodban.

Webshop modul: Ha webshopot is szeretnénl, akkor a sablonod kiválasztásánál figyelj oda, hogy az “előnézetben” megtaláld a webshop oldalt, mert akkor biztosan tartalmazza a kiegészítő modult. Ez általában a WooCommerce, amit te magad is fel tudsz majd tölteni termékekkel, árazni tudsz, fizetési lehetőségek beállítani, új termékek feltölteni, szállításokat beállítani, szóval minden számodra fontos beállítást meg fogsz találni benne. Telepítéskor külön menüben fogod megtalálni, ahol olvashatsz is majd a használatáról.

Kapcsolat és hírlevél feliratkozás: természetesen valahogy kapcsolatba kell lépjenek veled az oldaladon keresztül és ehhez kitűnő üzenetküldő modulok vannak. Egy jól elkészített és profi sablonban benne van a modul, ami a legtöbb esetben a Contact Form 7  kiegészítő modul. Ez is telepítésre kerül a sablonod aktiválásakor, már csak be kell állítanod majd, hogy milyen adatokat, infókat szeretnél elkérni a látogatóidtól.

Oldalak szerkeszthetősége: egy oldal szerkesztése alapból készülhet HTML ablakban és készülhet design ablakban. Az utóbbi egy kicsit a word-höz hasonlít, ahol a szövegezést tudjuk megadni. Viszont vannak olyan kiegészítő modulok, amik segítenek létrehozni úgy a boxokat, elemeket, hogy sima fogd és dobd módszerrel tudjuk alakítani. A legelterjedtebb a Visual Composer kiegészítő modul, ami igazán felhasználóbarát, könnyen kezelhető és nagyon sok lehetőséget biztosít. Azért szükséges hozzá némi HTML és CSS tudás, de ha nincs, akkor is használható lesz és a drágább premium sablonok tartalmazzák ezt a kiegészítő modult.

MITŐL LESZ EGYEDI A WEBOLDALAD?

Itt jön a weboldalad elkészítésének legnehezebb része, mert amikor sikerült egy olyan sablont választanod, ami funkcionálisan tartalmazza azt, amire szükséged van  akkor már csak döntéskell hoznod, hogy design és összeállításban illeszkedik-e ahhoz, amit a céged képviselni szeretne. Lehet kék, zöld, sárga, vagy bármilyen színek kombinációja, ha egyik sem olyan, ami visszaadná az elképzelésed.

Jó megoldás lehet, ha van elkészített logód, vagy media anyagod ami egy kész desing már, akkor ahhoz igazodva keresel színösszeállítást. Itt megjegyzem, hogy minden sablonban van lehetőséged színeket módosítani (persze a színharmóniát követve), így ha egy WordPress sablon funkcionálisan tetszik, akkor át tudod szabni majd a színvilágát.

A célod mindig az legyen, hogy látógató szemmel nézd meg a sablont és tartsd szemelőt, hogy a kevesebb néha több, mert nem biztos, hogy szükséged van ide-oda mozgó kezdőképernyőre, viszont egy szép és modern nyitó slider igen csak ütős indulás lehet az oldalon (természetesen a megfelelő képek kiválasztásával).

Ahogy görgeted lefelé a nyitóoldalt megnézheted, hogy milyen boxok vannak és mennyi szöveges információt lehet elhelyezned a nyitóoldalra. Ez azért fontos, mert vannak olyan sablonok amik inkább a képekre vannak optimalizáva, vagy egyből a portfólió jelenik meg. Gondold át, hogy mi a cél, ki a célközönség, mire van szüksége a látogatónak és akkor okosan tudsz választani. Olvass utána a tipográfiának, a webergonómiának, színharmóniának, mert ezek a legfontosabb tényezők amik meghatározzák, hogy miként fog dolgozni a weboldalad.

A desig és használhatóság a webdesignerek fő alkotása, így ez tovább nem résztelezném, mert már több bejegyzésben is elmondtam a véleményem, hogy miért webdesigner szakemberre bízd a weboldalad elkészítését. Pl. ebben a bejegyzésben és ebben is!

A több száz WordPress sablon között könnyű elveszni és egy idő után már nem fogsz tudni döntést hozni. Ha teljesen össze vagy már zavarodva, írj és segítek döntést hozni, ha már mindenképpen saját magad szeretnéd elkészíteni a weboldalad.

Mindent alaposan gondolj át, mert egy sablon megvétele komoly döntés a weboldalad létrehozásakor és ha nem értesz hozzá, akkor hiába veszed meg 70-100 dollár értékben, nem fogja kiszolgálni a látogatókat és nem dolgozik úgy, ahogy az reméted.

mavrak_weboldal_keszites_weboldal
About The Author

Mavrák Richárd