MIÉRT ÉRDEMES BLOGOT ÍRNI, HA WEBDESIGNER VAGY?

29 április 2016 / By Mavrák Richárd
MIÉRT ÉRDEMES BLOGOT ÍRNI, HA WEBDESIGNER VAGY?

Amikor valakinek javaslom, hogy írjon blogot, azt a választ kapom legtöbb esetben, hogy nagyon sok időt elvesz a napjából a blogírás és nem is tudna nagyon mit írni. Ezen a válaszon mindig elcsodálkozom, mert a webdesigner szakma pontosan olyan terület, amiben mindig vannak új dolgok és mindig lehet mit írni. Nem azt mondom, hogy naponta kell írni különféle témákról, de egy blog megmutatja a szakmai felkészültséged, tudásod, képességeidet a szakmában.

Légy mindig naprakész!

Minden profi webdesigner folyamatosan frissíti a tudását! Teljesen mindegy, hogy HTML, CSS, WordPress, Joomla, JQ, Java, Photoshop, képek vagy egyéb témákban, de igyekszik minden megoldást megismerni, tanulmányozni, hogy igazán egyedi és profi weboldalakat tudjon készíteni. Nagyon sok fórum, weboldal, hírlevél és webdesigner blogban olvashatóak különféle új információk, tehát kisebb keresgélés nélkül is találkozhatunk velük, anélkül, hogy kutatnunk kellene utána. Ezeket célszerű elolvasni, tanulmányozni, de van olyan eset is, hogy megpróbálom én magam összeállítani a kódot, átírni és tesztelni. Ezekről a tapasztalatokról nyugodtan írhatsz egy blogbejegyzést, vagy csak arról, hogy megtaláltad ezt a plusz információt és megosztod másokkal is.

Fontos a pontosság!

Ha design szakmába vágó bejegyzést írsz, fontos, hogy pontos és érthető legyél, ezzel megmutathatod, hozzáértésed és precizitásod is. Figyelj arra, hogy olyanok is olvashatják a blogod, akik nem értenek hozzá annyira mint te, de érdekli őket a weboldalak készítése és azok megoldásai. Egy kezdő webdesigner nagyon sok blogot olvas, hogy megismerje miként dolgoznak a profik (Én is naponta olvasom az új bejegyzéseket), mivel ez az egyik legjobb tájékozódási lehetőség.

Ne feledd, hogy a pontosság, releváns információk írása megmutathatja, hogy mennyire értesz a szakmádhoz!

Mindig törekedj rá, hogy ha kommentezik a bejegyzésed és kérdeznek valamit, akkor azt az mihamarabb válaszold is meg!

Miről lehet írni?

Erre a kérdésre a válaszom mindig az, hogy arról amiről akarsz! Ha kizárólag szakmai blogot akarsz akkor is végtelen lehetősége tárháza van számodra, persze sokadik bejegyzés egy témában már nem annyira érdekes az embereknek. Írhatsz saját magad tapasztalatairól, munkáidról, illetve írhatsz mások munkáiról is, de azért azt óvatosan!

Nem kell mindig neked megírni minden sort, mivel vannak olyan definíciók, leírások amik tények és nem is lehet átfogalmazni, ilyenkor másolhatod is, de figyelj rá, hogy mindig meg kell jelölnöd a forrást! Nem etikus dolog más írását egyben lemásolni úgy, mint ha az a te szellemi szerzeményed lenne! Erre nagyon figyelj oda!

Milyen gyakran kell írnod?

Mint tudjuk, SEO oldalról sem elhanyagolhatóak a naprakész, releváns információk, ezért ha profinak tartod magad,  akkor célszerű minél gyakrabban, persze nem naponta blogbejegyzést írni. Lesznek olyan bejegyzések, amik akár sok látogatót is hozhatnak a saját weboldaladra, mivel a keresők releváns és friss információnak ítélik meg a bejegyzésed (persze úgy is kell megírnod), ezért komoly látogatottságot is szerezhetsz egy jól megírt blogbejegyzéssel!

Sose feledd el, hogy a blogod egy képet ad rólad a külvilág felé, így folyamatosan foglalkoznod kell vele. Azt a hibát sose kövesd el, hogy írsz 3-4 bejegyzést és letudod, hogy van blogod, majd hónapokig semmit sem írsz. Olyan érzést kelt az emberekben, mint ha elavult és gazdátlan lenne a blogod, ezt pedig egy profi webdesigner nem engedheti meg magának!

ÍRNI, ÍRNI és ÍRNI!

Légy kreatív és naprakész, mert nem csak az elkészített munkáid fogják megnézni a megrendelők, hanem sokan közülük elolvassa a blogodban található bejegyzések nagy részét is!

Sose feledd el, hogy ha úgy döntesz, hogy nem írsz blogot, akkor sem a keresők, sem a megrendelők nem fognak rád találni – már mint a weboldaladra – fontos információk keresése közben. Lehet a weboldalad bármennyire is SEO oldalról profi, mindig lesz valaki, aki olyan bejegyzést ír, ami relevánsabb, frissebb, mint a te weboldalad!

About The Author

Mavrák Richárd