Webdesigner | siker és kudarc

03 január 2017 / By Mavrák Richárd
Elmélkedés

Minél több weboldalt tervez egy designer, annál több alkalma van visszatekinteni és megvizsgálni a saját múltbéli munkáit.

Ha néha megállunk és visszatekintünk a „kezdetekhez” és megvizsgáljuk az elkészített weboldalainkat, rájövünk, hogy milyen hibákat követtünk el, mit csinálnánk most másképpen, mit terveznénk át. Biztos vagyok benne, hogy minden designer-nek van olyan oldala, amit talán már nem is tart olyan modernek, profinak, mint amikor elkészítette. (Ha csak nekem van ilyen, akkor ebben is különleges vagyok!)

Ezzel nincs semmi baj, mivel folyamatosan tanulhatunk a már elkészített weboldalakból. Nyugodtan átgondolhatjuk, hogy mi az, amit módosítanánk, átalakítanánk a régi weboldalakon, ha újra elkezdhetnénk dolgozni az oldallal.

A kudarc elkerülhetettlen, de nagyon szükséges!

Minden elkészített weboldal egy kihívás és mint kezdő webdesigner, természetesen én is minden adódó munkát elvállaltam, mert ki akartam alakítani a portfólióm és hírnevet szerezni.

A projekt folyamán, bármilyen módosítást, igényt kért a megrendelő, készséggel álltam a rendelkezésére és talán olyan módosításokba is belementem néha, amivel nem értettem egyet.

Nincs olyan designer akivel ne történt volna meg, hogy az elkészített tervezet nem tetszett a megrendelőnek és teljes kudarcként éljük meg, ha esetlegesen elégedetlenkedik az ügyfelünk.

A kudarc nem azt jelenti, hogy rossz az amit csinálunk. Nem szabad elkeseredni, bánkódni vagy csalódni a munkánkban, hanem bízni kell magunkban és abban, hogy legközelebb sokkal jobb visszajelzést kapunk.

Nem baj, ha nincsenek ötleteink!

Egy weboldal készítésénél, igyekszünk tartani minden határidőt, mert nem szeretnénk, ha kapkodnunk kellene a végén.

Visszatekintve már látom, hogy az idő okozta stressz, sosem a munkám „sebességéből” fakadt. Nem mennék bele, hogy miből ered, ezt mindenkinek meg kell tapasztalnia.

Amikor elakadunk egy munkával és úgy érezzük, hogy semmilyen ötletünk nincs, semmi újat nem tudunk felmutatni, vagy egy egyszerűnek tűnő dolgot képtelenek vagyunk elkészíteni, akkor ne aggódjunk, van időnk mindenre.

Engedjük el pár órára a feladatot, csináljunk valami mást, ami nem webdesigner munka. Számtalan esetben fordult velem elő, hogy órákon keresztül próbáltam megoldani egy olyan dolgot, ami teljesen ismeretlen volt számomra, de ott hagytam és vártam…mindig a legváratlanabb időben ugrott be a megoldás.

A kevesebb néha több!

Volt olyan idő, amikor a túl tökéletes weboldalakat akartam létrehozni. Olyan megoldásokat alkalmazni megvalósítani, amilyeneket más még nem tudott felmutatni, egyediséget akartam létrehozni, valami újat alkotni. Lehet, hogy sok esetben simán csak a megbízóim erőltették rám ezt a szemléletet.

Nem kell a tökéletest hajszolni, csak bízni kell magadunkban, hogy jó designerek vagyunk és  lehet, egyszerűbb és letisztultabb munkával,  sokkal nagyobb eredményt elérni.

Válogassunk a megbízások között!

Furcsának tűnhet, hogy ezt mondom, de tényleg válogatni kell a megbízások között. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel és azzal, amit képviselni akarunk.

Ha egy ügyfél olyan weboldalt szeretne, amin  – rózsaszín villogó alakzatok ugrálnak össze-vissza -, akkor az ilyen megrendelést  azonnal elutasítom. Azért mert szerintem egy ilyen oldal vicc lenne, másrészt meg annyira sok munka van vele és bonyolult, hogy inkább egy 15 fős csapatnak való munka ez (pl. design cég), mint egy szabadúszó webdesigner-nek. Igen is válogassuk ki azokat a munkákat, mi előre vihet minket, megvalósítható számunkra. Egy rossz és nem működő weboldal, sokat ronthat a hírnevünkön és számunkra is nagy kudarcot jelent majd.

Egy jó webdesigner, a tapasztalatokból építkezik és a tapasztalat az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy bővíteni tudjuk a látókörünket és szakértelmünket. Segít megtalálni a kreativitásunkat és biztosít minket arról, hogy jó és sikeres webdesigner leszünk. Néha álljunk meg és nézzünk vissza a múltra, vizsgáljuk meg a tapasztalatinkat és megláthatjuk milyen sokat fejlődtünk a munkáink folyamán.

 

About The Author

Mavrák Richárd