Weboldal felújítása

09 július 2017 / By Mavrák Richárd
banner-chapter-1

Mióta weboldalakkal foglalkozom sokan kerestek meg azzal a kéréssel, hogy szeretnék felújítani a jelenlegi weboldalukat, mert elavultnak, unalmasnak, hiányosnak tartják.

Sok weboldal készült régi megoldásokkal, design trenddel és olyan megoldással, amit a jelenlegi böngészők már nem igazán támogatnak.
A legnagyobb probléma még is csak az, hogy régen nem foglalkoztak a tablet és mobil verziók készítésével, vagyis nem voltak reszponzív weboldalak. Ez a mai internetes világban elfogadhatatlan és nagy kockázat, mert ha valaki a mobilján megnézni az és nem használható, azonnal megy is tovább egy másikra!

 

Felújítás vagy inkább teljes weboldal csere?

Minden megrendelő próbálja a legolcsóbb és leggyorsabb megoldást választani és nehéz megértetni velük, hogy néha sokkal jobb a teljes oldal cseréje, mint a meglévő „design javítása”. Attól, hogy egy régi weboldal készen van már, még lehet elavult annyira, hogy sokkal több idő, energia és pénz reszponzív weboldalt készíteni belőle, mint lecserélni a teljes alapunkat.

Amikor olyan design van a régi weboldalon, ami legjobb szándékkal sem nevezhető szépnek, kezdve az UV-zöld színekkel és a régi menüsorral, akkor próbálom megértetni a megrendelővel, hogy felejtse el a régi vonalat és egy új design-t építsünk fel.
Sokan azt gondolják, hogy pár kép, szöveg, izgő-mozgó elem majd feldobja a weboldalukat, de ez nem igaz. Ha cserélni kell mindent, akkor meg kell bíznod a webdesigner-ben mert okkal javasoljuk ezt a megoldást.

inspiration

Mit jelent a felújítás?

Minden weboldalnak az alapja az akkori idő design, használhatóság, web ergonómia, SEO trendeknek megfelelően lett kialakítva, de ez kb. 2 évente változik, tehát hamar elavult lehet az oldalunk.
Egy kép, egy szöveg elhelyezése már sokat dobhat oldalunkon, de ez csak akkor lehetséges, ha az oldalad alapból hibátlan és reszponzív kóddal van megírva.

Egy felújítás folyamán a kód vizsgálata, átírása, javítása, teljes design cseréje és keresőbarát szövegezés az elsődleges feladatunk. Persze ez mind idő és energia, de mint mondani szokták, „jó munkához idő kell!”

Fontos, hogy ha úgy döntünk, hogy felújítjuk a jelenlegi weboldalunkat, akkor gondoljuk át miért is szeretnénk?
Az elsődleges ok az, hogy már „ciki” a régi megjelenésünk, nem adja vissza a vállalkozásunk valódi céljait, nem felhasználóbarát és persze mert nem reszponzív. Több blogbejegyzésben is megemlítettem már és a mai napig vallom, hogy az online megjelenés az egyik legfontosabb dolog és nem szabad sajnálni a rászánt időt és pénzt. Egy jól kivitelezett weboldal, több hasznot hozhat, mint egy „csak egyszerű, sima” weboldal. Az nem elegendő, hogy letudjuk azzal, hogy

„jó lesz ez nekünk”,

mert a weboldal a látogatóknak készül, nem nekünk!

Amennyiben a weboldalunk felújítása mellett döntünk, akkor fontos, hogy szakembertől kérjünk segítséget és ne kezdjük el magunk kitalálni, tervezni, alakítani az oldalt, mert azzal sokat árthatunk magunknak és a weboldal elvesztheti teljes funkcionalitását.

Ha úgy érzed, hogy elavult a weboldalad, akkor nyugodtan kérd ki a webdesignered véleményét, hogy mi lenne a legjobb megoldás egy igazán ütős oldal létrehozásának. Fogadd el, hogy ha valami elavult, akkor az le kell cserélni, ahogy az autónkkal, telefonjainkkal is tesszük.

Minden régi weboldal felújítására tudunk megoldást adni és fogadd el, hogy szükségszerű, mert az elsődleges megjelenésed az online világban a weboldalad.

About The Author

Mavrák Richárd