White Space – vagyis az üres területek használata

18 március 2019 / By Mavrák Richárd

A weboldalak tervezése során észrevehetően sokan elfelejtik az üres területek szerepét és hasznosságát! Az üres tér nem csupán egy oldal háttere, hanem egy hatékony eszköz a tartalom kiemelésre is, illetve elválasztja a különböző elemeket egymástól.

Sokakat arra késztet, hogy tartalommal töltsék meg ezeket a területeket, pedig nélküle nem lehet hatékonyan vezetni a látogatót az oldalon, nem lehet kiemelni a lényeges elemeket.

Miért célszerű használnod a whitespace-t a weboldaladon?

A whitespace nyomatlan fehér felület, üres terület, amely nem tartalmaz grafikai elemeket, szöveget. Ezért is nevezik “tervezett fehér foltnak”.

Én személy szerint nagyon szeretem használni, mert szebbé, letisztultabbá is teszi a weboldalakat és a modern weboldalak nélkülözhetetlen eleme. Persze azt is megtapasztaltam, hogy a megrendelőim nem igazán értik ezeket a területeket és leginkább megtöltenék tartalommal.

Egy nagyon jó példa az Apple oldala:

De hogy értsd, itt van az egy példa, amikor kicsit túlzásba vitte a webdesigner a tartalmi elemeket:

Fontos tudnod, hogy az whitespace nem mindig fehér színű, vagyis ha fekete a weboldalunk alapja, akkor fekete tereket használunk kitöltésre, térközökre.

A megrendelők mindig azzal kezdik, hogy modern és letisztult weboldalt szeretnének, de persze azzal sokan nincsenek tisztában, hogy a mai modern és minimál webdesign stílus alapjai között nagy szerepet játszanak az üres terek. Pontosan azért, mert letisztult képet adnak a weboldalnak.

Azok a weboldalak, melyek sok negatív teret használnak általában profibbnak és megbízhatóbbnak néznek ki. Megfigyelheted, hogy egy jól elkészített webáruház oldalán, egy adott termékek leírása vagy képe körül mindig van egy plusz tér, melyek által még különlegesebbnek tűnik az a termék. Ez azért van így, mert az üres tér kiemeli a benne lévő elemet és a szemedet ráirányítja a termékre.

Azokat az elemeket, melyek egymáshoz közelebb helyezkednek el és hasonlóak, a szemünk egy csoportba helyezi őket, de az üres területek használatával, jól el tudjuk különíteni egymástól az adott elemeket és segítünk a látogatónak, hogy átlátható legyen számára a weboldalad.

Nagyon sok design weboldal foglalkozik az üres terek használatával és igazolja vissza fontosságát. Bízz a webdesigner-ed tudásában és ha azt mondja, hogy kellenek az üres terek, akkor hallgass rá és ne akard feltölteni minden féle virágokal, vonalakkal, képek sokaságával.

Ja! És a kedvenc White Space weboldal, amelyik a legjobban illuszrálja, hogy miként fókuszálsz a lényegre!

About The Author

Mavrák Richárd