WordPress tanfolyamon szerzett tapasztalataim

27 február 2016 / By Mavrák Richárd
WordPress-tanfolyam

Végéhez ért a WordPress tanfolyam, amin részt vettem az elmúlt hetekben és most szeretném megosztani veled, hogy milyen tapasztalataim voltak az oktatásról, iskoláról és a tananyagról.

 

Az előző bejegyzésemben már pár részletet megosztottam és írtam a tananyagról is, de most, hogy vége van és egészében látom a WordPress (WP) tanfolyam teljes tartalmát, talán hasznos információkkal szolgálhatok azoknak, akik tervezik, hogy részt vesznek egy tanfolyamon.

 

Az iskola:

Úgy döntöttem, hogy a Ruander Oktatóközpont által indított, WordPress tanfolyamot választom, amiért bruttó 44.000 Ft-ot kellet fizetnem a teljes 3 hetes tanfolyamért. Az órák hétfő és szerdai napokon voltak, 17:00-20:15 óra között.
Fontosnak tartom megjegyezni – a saját tapasztalatom szerint -, hogy akkor érdemes elmenni egy WordPress tanfolyamra, ha valamennyire tisztában vagy a weboldalak felépítésével, működésével, mert akár mennyire is felhasználóbarát a WP, ezek a tapasztalatok hiányában elakadsz és nem tudsz igazán egyedi weboldalakat készíteni.

Az iskola barátságos (már a második tanfolyamon voltan itt) és véleményem szerint ez a tanfolyam igen magas színvonalú előadás volt.

Nagyon hozzáértő szakember volt a tanárom, előadóm, akin éreztem, hogy jelenleg is több oldal elkészítésében, megírásában vesz részt, így a legfrissebb információkkal és megoldásokkal tudott szolgálni. Ez nagyon sokat számít nekem, mert mind tudjuk, hogy nagyon gyorsan változik a webdesigner szakma elemei, megoldásai.

Őszintén mondhatom, hogy elégedett voltam a tanfolyam levezetésére kijelölt tanárral – Róberttel – és biztosan tartani is fogom vele a kapcsolatot a jövőben, mert úgy vélem, hogy sok hasznos dolgot tanulhatok még tőle a jövőben.

 

Az oktatási anyag és az ütemterv:

Egy jól felépített tananyag, amit követünk az egész oktatás alatt, fontos pillére lehet az átláthatóságnak, megértésnek és a nyomon követésnek a tanultakkal kapcsolatosan. Ha jól van felépítve az ütemterv, akkor a diákok használni tudják amikor önállóan készítik el első weboldalukat és a jövőben is bármikor elő tudják venni ha elakadnak egy témában.

Úgy vélem, hogy egy nagyon jól felépített oktatási anyaggal készült a tanárom, mert a kezdeti feladatoktól, mint pl. a WP telepítése, MySQL, Apache és az adatbázis fontosságától, egészen a premium sablonok használatáig eljutottunk a megfelelő sorrendben. Minden fontos és nélkülözhetetlen információt tartalmazott a tananyag és kiegészítésre került olyan apróságokkal, de fontos és nélkülözhetetlen elemekkel, mint pl. a SEO vagy a biztonsági mentések készítése.

Attól, hogy ilyen összeszedett és rendezett tananyaggal készült Róbert, átlátható, érthető és követhető volt számomra minden egyes óra. Tudtam, hogy mit miért csinálunk, mit mire építünk fel és ezáltal tudom, hogy mikre kell figyelnem a tervezés majd a kivitelezés alatt.

 

Mit tanultam?

Nehéz lenne pár mondatban összefoglalni, hogy mi mindent tanultam ebben a pár hétben, de azért megpróbálom:

 1. Mitől lesz egy blog oldalból (mint tudjuk a WordPressz egy blog) igazán egyedi és reszponzív weboldal.
 2. Mik azok a WP modulok és miként tudom eldönteni, hogy milyen modulokat használjak a céljaim eléréséhez.
 3. Hogy készítsek kép galériát, slider elemeket, videókat és miként tudom ezeket beilleszteni a weboldalamra.
 4. WP – SEO modulok fontossága és használata.
 5. Sitemap létrehozása és optimalizálása.
 6. Új oldalak tervezése, létrehozása, design elemek elkészítése.
 7. Egyedi CSS stíluslap létrehozása WordPress-ben.
 8. Az oldal elkészítésének menete, eszközök, Visual Composer fontossága.
 9. Üzenet küldő űrlapok, vagy kérdőívek pontos és egyszerű elkészítése.
 10. Prémium sablonok vásárlása, részletei, szerkesztése és telepítése.
 11. Információ a legfőbb WordPress fórumokról, weboldalakról.

Hosszasan tudnám sorolni, hogy mit is tanultam ebben a pár hétben, mert valóban nagyon hasznos tanfolyamon vagyok túl.

 

Csoportban jobb!

Több előadáson és tanfolyamon is túl vagyok már és úgy tapasztalom, hogy ha egy csoportos előadáson veszek részt, akkor olyan emberekkel találkozhatok, akikkel hasznos és jó kapcsolatot alakíthatok ki a jövőben. A webdesigner szakmában, számomra fontosak a szakmai kapcsolataim, mert sokat tanulok hozzáértő és több évben ebben a szakmában dolgozó szakemberektől. Több olyan weboldalt készítettem már, aminél az elképzeléseim és terveim megvoltak, de kivitelezni nem tudtam őket. Vagy azért mert kezdő vagyok, vagy azért nem ismerem a PHP, Java, JQ kódírást, viszont jó kapcsolatokat kihasználva, mindig segítettek nekem a megoldásokban. Szerintem fontos, hogy ezeken a tanfolyamokon nyitott legyek a többi webdesigner irányába, ne pedig csak konkurenciát lássak bennük.

 

Tapasztalat:

Örülök, hogy részt vettem ezen a WordPress tanfolyamon, mert jobban átlátom, megértem a működését és most már tudom mit-miért csinálok. Úgy vélem, hogy WordPress weboldalt bárki el tud készíteni, mivel felhasználóbarát, és tele van információkkal, videókkal az Internet, de minőségi és versenyképes WordPress oldalt csak az tud elkészíteni, aki rászánja az időt, hogy megismerje és megtanulja a tökéletes WordPress weboldal készítésének titkait!

About The Author

Mavrák Richárd